top of page
  • Cathrine Brandt

Hvordan lage en god designbrief



Hva trenger du vite for å gjennomføre en bra designprosess?

Designtekning er metoden vi bruker i en designprosess for å 1) synliggjøre og 2) løse et problem/eller en utfordring. Før man lager designet må man danne seg "det store bilde" av situasjonen. Hva handler dette egentlig om? Hvem er involvert og hva er konkrete mål vi vil oppnå? Hva slags budsjett har man å forholde seg til? Ved å gjøre et godt grunnarbeid kan du spare mye tid og penger. Vi starter som oftest med en workshop. (Fysisk eller online.) Dette arbeidet gir viktig dybdeinformasjon, slik at vi kan se sammenheng og velge brikker i en helhet. Resultatet danner grunnlaget for designbriefen sammen med omfang og budsjett. Strategisk design er ikke pynt! Det er et strategisk verktøy for å oppnå suksess. Designets oppgave er å forenkle, synliggjøre, understreke og engasjere.


6 punkter vi kan diskutere og utdype som grunnlag til designbriefen:


Designet skal på den ene siden underbygge oppdraggivers identitet, mål og verdier, og samtidig tilpasses mottageren for å nå frem med ønsket løsning/budskap. Modell: ©Brandt Strategisk Design | brandtdesign.no

1. HVEM er vi? (avsenderen). Definere egenskaper og særegenhet. Hva skiller oss fra konkurrenter? Hvem er vi for kundene, i samfunnet

2. HVA er målene våre?, Hva er verdiene våre? Hva er visjonen vår? Hva er målet med designoppdraget?

Husk at mål er nettopp målbart, mens visjonen er det vi strekker oss mot - vår ledestjerne om du vil.

3. HVORDAN jobber vi? Fokus, engasjement og nisjeområder

4. HVEM henvender vi oss til? Hvem er kundene? Mottagergruppe, hovedgruppe, sekundær gruppe, samarbeidspartnere. Hva vet vi om dem? Hvilket behov har de?

5. HVA skal kommuniseres? Hva er kjernen eller essensen i det vi skal formidle?

6. HVORDAN skal det formidles? Kommunikasjonsform og kanaler Strategisk bruk av design i kommunikasjon og merkevarebygging er et sterkt og effektivt virkemiddel for å oppnå suksess. BRANDt Strategisk Design fasiliterer workshops for konseptutvikling, holder kurs i praktisk designtenkning og tilbyr designtjenester.

bottom of page